Csengeri Attila - Önéletrajz

"1967. október 18-án születtem Budapesten, 3 éves koromig Rákoscsabán laktam, utána Zuglóba költöztünk. Bölcsibe a Corvin Áruházba jártam, anyukám ott dolgozott. Óvodába a Füredi úti lakótelep egyik "lakásovijába". Egy tízemeletes ház földszintjén volt kialakítva, mert sok volt a gyerek, és még nem épült annyi "igazi" óvoda. 1974 és 1982 között a szintén zuglói Újváros parki (ma Móra Ferenc) általános iskolába jártam, és sporttagozatos osztályunk volt. Nyolcadikban kezdtem kézilabdázni (Taurus SC, Bp. I. osztály), és ekkor fogtam le az első akkordokat a gitáromon. Egy-két iskolai ünnepségen szerepeltem, de ekkor még nem gondoltam az énekesi pályára.


Érettségit a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolában szereztem, ebbe a suliba járt (több-kevesebb sikerrel) Hobó, Klein (később Korda) György, Demjén Rózsi, Solymos Tóni is. 1984-ben alakítottuk barátaimmal a Géniusz együttest, ahol előbb gitáros-énekes, később szólóénekes lettem. 1988-ban a katonaság alatt hagytam abba a rockéneklést. 1989-ben felvételiztem a Színház- és Filmművészeti Főiskola (ma Egyetem) operett-musical szakára, elsőre felvettek, és életem egyik legnagyobb szerencséje, hogy Bagó Gizella énekmesternő tanítványa lettem. Első év végén már címszerepet énekeltem a Rockszínházban. 1995 őszéig szinte csak ott szerepeltem, majd meghívtak a Miss Saigon egyik főszerepére Stuttgartba, ott másfél évet töltöttem, és 264-szer bújtam Chris bőrébe. Hazatérve lakásépítés, és egy virágüzlet beindítása volt a feladat. 1999-ben a Jézus Krisztus Szupersztár pécsi bemutatójával indult újra itthoni pályám. Azóta nagyon sok főszerepet, szerepet játszottam el, musicalműsorok, céges fellépések, bálok százain vagyok túl.

Amit még tudni kell rólam: 1997-ben nősültem meg, 2001 júniusában született Zsanna, 2006 novemberében pedig Alma lányom.
Csömörön élünk, egy sorházi lakásban, boldogan.


1989-1993: Színház- és Filmművészeti Főiskola, Operett-Musical szak

1990-1995: Rock Színház

Főbb szerepek :

Dorian Gray >> Címszerep

Légy jó mindhalálig >> Török János

Jézus Krisztus Szupersztár >> Címszerep

Sztárcsinálók >> Néro

Miss Saigon >> Chris

Sakk >> Anatolij és Fred

1995-1997: Stuttgart Musical Hall:

Miss Saigon >> Chris

Németországi vendégszereplésem után több szabadtéri produkcióban énekeltem (István a király, Atilla Isten kardja, János Vitéz, A napba öltözött leány, Zrínyi 1566), televíziós produkciókban is láthatott a közönség (Újévi Operettgála, Slágertévé, NévShowr).

További szerepeim :

Győri Nemzeti Színház :

Valahol Európában >> Hosszú

Pesti Magyar Színház :

István a Király >> István, Torda

Macskafogó >> Mr.Teufel

Mi jöhet még?! >> Billy

Egri Gárdonyi Géza Színház:

István, a király >> István

János vitéz >> Címszerep

Budapesti Operettszínház:

A víg özvegy >> Danilo

Pécsi Nemzeti Színház:

Jézus Krisztus Szupersztár >> Címszerep

A víg özvegy >> Danilo

West Side Story >> Tony

Valahol Európában >> Hosszú

My Fair Lady >> Freddy

Godspell >> Jézus

Macskafogó >> Mr.Teufel

A denevér >> Eisenstein

Luxemburg grófja >> Címszerep

Robbanás előtt >> Johnny

Szolnoki Szigligeti Színház:

A Vörös Pimpernel >> Címszerep

Csókos asszony >> Dorozsmay Pista

Leányvásár >> Tom Miggles

Madách Színház:

Nyomorultak >> Enjolras

Az operaház fantomja >> Fantom

Jézus Krisztus Szupersztár >> Címszerep

2003 Novemberében a Papp László Arénában tízezres közönség előtt mutattuk be Bizet Carmenjének átdolgozott változatát, Horgas Eszter és Al Di Meola mellett én Don José szerepét énekeltem.

E produkció kis zenekari változatával azóta is nagy sikereket érünk el.

2010-ben énekeltem a "The Show Must Go On - The Queen Tribute Concertshow"-ban, amelyet először a Pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban, majd a Budapesti Sportarénában rendeztek meg.

Díjaim:

Pécsi Nemzeti Színház Nívódíja 2002.

eMeRTon díj-az év musical énekese 2003.

Színházi fellépéseim mellett gyakran énekelek szabadtéri- és céges rendezvényeken, bálokon, megnyitó ünnepségeken, esküvőkön.

Repertoáromban megtalálhatók külföldi és magyar musicaldalok, világslágerek."/forrás: http://www.csengeriattila.hu/