2010. szeptember 22., szerda

Jézus beszámoló

Engedjétek meg nekem, hogy röviden én is írjak arról a Szupersztár előadásról, amin Attilát láttam. Először is maga az előadás tényleg modern, a szövegek nyersebbek, a vetített háttér is egy újfajta színházi ábrázolást mutat. Nekem személy szerint ismét megtetszett a darab zenéje és maga a rendezői koncepció (Jézus-Júdás és Mária viszonya főleg). A díszlettel nem voltam igazán kibékülve, nekem túl minimalista, a vetítés sem tudott mindig elrepíteni a vágyott helyszínre. A jelmezek egy része tetszik (Jézus autentikus viselete, Mária narancs színű, meleg árnyalatú ruhája, a papok kabátja) egy része nem (pl Júdás és Simon viselete... én valahogy megmaradtam volna az autentikus hatásnál ezen figurák esetében is).
Az az énekteljesítmény, amit ez a darab megkíván, nos egészen emberfeletti. Attila tökéletesen átugrotta a lécet, mit átugrotta, szárnyalt felette. Színészi ábrázolásban az elején még háborgó, emberi, gyarló Jézust alakít míg a Gethsemane után beletörődik sorsába és szinte fölényes közönnyel szemléli, mit akarja őt megmenteni egy olyan ember (Pilátus), akinek igazából nincs is beleszólása a dolgok folyásába, hiszen minden eldöntetett már az égben. Amit a fináléban a kereszten művel... Arra pedig nincs is szó. Semmi éneklés, falzett, erő nem kell már oda, csak a puszta megadás és fájdalom. Mindezt halk szavakkal, gyászba lökve az embert mondja el.
Sasvári Sándort emelném még ki, aki Jézusból immár Pilátussá avanzsálva találta el tökéletesen ezt a szerepet. A Pilátus álma című dalban ijedt, gyengéd, míg a következő színrelépésétől kezdve őrült szenvedéllyel próbálja kiemelni Jézust a halál karmaiból. Neki is csak gratulálni tudok!

4 megjegyzés:

  1. Köszönet a beszámolóért, úgy érzem, hogy egyre "felkészültebben" megyek a vasárnap délutáni előadásra. Természetesen Csengeri Attila miatt választottam ezt az időpontot. Társaságommal nagy izgalommal várjuk már a vasárnapot, és 200 + 200 km-t teszünk meg a "cél" érdekében.

    VálaszTörlés
  2. Hú,akkor nagyon elszántak vagytok, de biztosan megéri majd leküzdeni a távolságot az előadás miatt. :) Jó szórakozást kívánok! Niki

    VálaszTörlés
  3. Szia Niki!
    Szerencsésen leküzdöttük a távolságot! Megérte! Attila csodálatos, fantasztikus volt.Gyönyörűen énekelt! Az elképzeléseim szerinti Jézus egyenlő az Attila által alakított Jézussal. Nekem "fájtak" a korbácsütések,ahogy "szenvedett",közvetlenül a keresztre feszítés után képtelen lettem volna lábra állni. Az egyszerű díszlet nem zavart, a jelmezeket nem igazán értettem - Júdás, Simon, Heródes, - de Rana képeit látva már megszoktam.
    Remélem, hogy a jövőben is lesz lehetőségem megnézni az előadást.
    Üdv.
    Margit

    VálaszTörlés
  4. Szia Margit!
    Örülök, hogy ilyen jó élményt kaptál az előadásról. :)
    Hát igen, ezek az általad felsorolt jelmezek nekem se igazán tetszettek, vagyis önmagukban jók, csak én szeretem az autentikusabb megoldásokat. Mindenesetre én is szeretném még látni az előadást, Attilával is! :)
    Üdv: Niki

    VálaszTörlés